Rezerve litijuma po zemljama

Rezerve litijuma po zemljama

Čile nije najveći svetski proizvođač litijuma, ali ima najveće rezerve litijuma daleko. Saznajte koje druge zemlje imaju velike rezerve.

Oni koji su zainteresovani za litijumski sektor često su znatiželjni o tome koje zemlje proizvode najviše metala za baterije .

Zašto? Zato što su velike zemlje koje proizvode litijum često dom velikog broja kompanija za proizvodnju litijuma .

Ono što investitori možda neće pomisliti da razmotre su rezerve litijuma po zemljama. Dok mnogi od najvećih svetskih proizvođača litijuma takođe imaju značajne rezerve, neke zemlje proizvode malo litijuma, ali imaju veoma velike rezerve minerala. Investitori bi možda želeli da budu svesni ove druge grupe zemalja, koje bi na kraju mogle postati litijumske elektrane na globalnoj sceni.

Gledajući unapred, različiti analitičari veruju da će potražnja za litijumom nastaviti da raste u narednim godinama.

To je zato što je zajedno sa drugim metalima kao što je kobalt , litijum ključna sirovina u litijum-jonskim baterijama koje se koriste za napajanje električnih vozila; takođe je od suštinskog značaja za energetski sektor skladištenja. Međutim, snabdevanje litijumom za zadovoljenje te rastuće potražnje je još uvek neizvesno.

S tim u vezi, evo pregleda rezervi litijuma po zemljama, sa fokusom na četiri zemlje koje drže najviše litijuma. Podaci su zasnovani na najnovijim informacijama Geološkog zavoda SAD.

1. Čile
Rezerve litijuma: 9,200,000 MT

Čile je bio drugi najveći proizvođač litijuma u ​​2020. godini sa 18.000 metričkih tona (MT), ali ima najviše rezervi na svetu za veliku količinu.

Ova zemlja navodno drži većinu svetskih „ekonomski izvodljivih“ rezervi litijuma, a njen Salar de Atacama je domaćin oko 37 procenata svetske baze litijuma. SKM (NSIE: SKM ) je ključni proizvođač litijuma u ​​čileanskoj Salar de Atacama, a 2018. je konačno postigao dugoočekivani sporazum sa Corfoom, razvojnom agencijom zemlje, oko tantijema.

Albemarle (NISE: ALB ) je još jedan vrhunski proizvođač litijuma u ​​Čileu. Uprkos kratkoročnoj volatilnosti, kompanija je optimistična u pogledu dugoročne potražnje za litijumom.

2. Australija
Rezerve litijuma: 2,800,000 MT

Zanimljivo je da je Australija 2020. godine bila najveća zemlja po proizvodnji litijuma na svetu, ali je na drugom mestu po rezervama važne robe.

Ova zemlja je dom Greenbushes litijum projekta, kojim upravlja Talison Lithium, podružnica u zajedničkom vlasništvu proizvođača litijuma Tianki litijum (SZSE: 002466 ) i Albemarle, kao i australijski nikl - gold miner IGO (ASKS: IGO ). Projekat je poznat kao najduže kontinuirano eksploataciono rudarsko područje, jer je u funkciji više od 25 godina. Greenbushes je bio predmet višestrukih ekspanzija koje su se dešavale poslednjih godina.

3. Argentina
Rezerve litijuma: 1.900.000 MT

Argentina je četvrti najveći proizvođač litijuma u ​​svetu, a prošle godine je proizvela 6.200 MT tog metala. Takođe je na trećem mestu po rezervama litijuma u ​​svetu, sa 1.900.000 MT.

Vredi napomenuti da Čile, Argentina i Bolivija čine „litijumski trougao“, u kojem se nalazi više od polovine svetskih rezervi litijuma. Argentinska vlada se nedavno obavezala da će uložiti do milijardu dolara u svoju industriju litijuma u ​​naredne tri godine sa ciljem povećanja proizvodnje litijuma.

4. Kina
Rezerve litijuma: 1.500.000 MT

Kina ima rezerve litijuma od 1.500.000 MT, a prošle godine je proizvela 14.000 MT minerala. To je povećanje od 3.200 MT u odnosu na prethodnu godinu. Trenutno, azijska nacija i dalje uvozi većinu potrebnog litijuma iz Australije, ali povećanje domaće proizvodnje može dovesti do kraja ovog oslanjanja.

Potrošnja litijuma u ​​Kini je velika zbog proizvodnje elektronike i industrije električnih vozila. Takođe proizvodi skoro dve trećine svetskih litijum-jonskih baterija i kontroliše većinu svetskih postrojenja za preradu litijuma.

Prošle godine, i spot cene litijum karbonata i spot cene litijum hidroksida u Kini su se oporavile od najnižih vrednosti iz 2019 . Nakon što se litijum ekstrahuje iz litijumovih naslaga, često se prerađuje u litijum jedinjenje, obično litijum karbonat ili litijum hidroksid, a zatim se koristi u litijum-jonskim baterijama.

Ostale rezerve litijuma po zemljama
Dok su Čile, Australija, Argentina i Kina dom najvećih svetskih rezervi litijuma, druge zemlje takođe drže značajne količine metala. Evo kratkog pogleda na druge zemlje:

Sjedinjene Američke Države — 750.000 MT
Kanada — 530.000 MT
Zimbabve — 220.000 MT
Brazil — 95.000 MT
Portugal — 60.000 MT
Sve u svemu, ukupne svetske rezerve litijuma iznose 19.155.000 MT. Ako industrija litijuma nastavi da raste, globalna proizvodnja litijuma će morati da sledi i možda će neke od ovih zemalja sa visokim rezervama postati značajniji igrači.

Podelite članak:
Komentari
    Ostavite komentar